nyuszisz blogja

Most olvasom

Friss topikok

Archívum

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olvasók:

Honnan?

free counters

Számláló

Vámpírok, farkasok és egy hibrid

2009.07.08. 21:30 nyuszisz

Underworld

 

A 2003-ban készült vámpíros filmet már mindenki ismeri, hiszen azóta nem csak két további résszel bővült, hanem egy kis büszkeséggel tölthet el bennünket a tudat, hogy hazánkban forgatták és magyarok is gazdagították a szereplőgárdát. Így részletes elemzésbe nem is bonyolódnék.

A film helyszíne.., azt hiszem Budapest, de nem vagyok benne biztos, mert nem emlékszem, hogy említették volna. Volt viszont Lakatos József utca. A kor? Nos, az is megállapíthatatlan, de lehet, csak elkerülte a figyelmem. A szórakoztató vámpírfilmek egyik sajátja az ódon hangulat, homály, sötét palást régimódi kosztümök. Ezt aztán tovább fejlesztették mindenféle bőrruhákkal, s az egyveleget gótikusnak nevezik. Számomra a gótikus mást jelent, én ezt szado-mazo stílusnak hívom és nem látok benne semmi arisztokratikus és nemes jelleget.

Hősnőnk, a vámpírlány, Selene (Kate Beckinsale) egy Viktor nevű személyről ábrándozik, aki már nincs köztünk. Eleinte azt hittem, ő már nem él, de itt ez egészen mást jelent (spoiler): a vámpírok kiszárítva alszanak száz meg száz éveket, és vérrel lehet őket felébreszteni. Így Viktort is felébreszti Selene és kiderül, nem a szerelme, mint hittem, hanem egy idős vámpírról van szó. Mindenesetre az volt a legemlékezetesebb jelenet, amikor felébedt és elszáradt ereit telepumpálták vérrel.

Ha már Magyarország, a nevek nem tetszettek a filmben. Az egyik főhős, ugye a magyar Májkl Corvin (Scott Speedman), ami így nem hangzik magyarosan, inkább amerikai-latin egyveleg, de legalább eszünkbe jut Mátyás király és ez is valami, szóval lehett volna Mihály is. Bár, ez egy elképzelt világ, és talán így is jó. A rendőrök tetszettek :)

Egyébként örültem Scott Speedman felbukkanásának a filmben, mivel ő a Felicity egyik főszereplője és más filmben nem nagyon láttam. Aztán itt volt Wentworth Miller, A szökésből, és Sophia Myles a Moonlightból.

Összefoglalva a történet nem volt rossz, és a kivitelezésen is sokat fáradtak. Az igaz, hogy a jemezek lehettek volna sokkal, de sokkal stílusosabbak (talán egy fél fokkal jobb a Val Hensingnél, ami még giccsesebb). A vérfarkasok se voltak szépek, de a csúcs mindenképpen a hibrid, amiből szerencsére ezidáig egy képződött, az eredmény: ronda. Jó hír, hogy szaporodni nem igen fog ez a típus, hiszen ehhez igen ritka vérvonal szükséges. Az utolsó képsorok némi aggodalomra adnak azonban okot, hiszen egy újabb vámpír szabadul el (feltehetően a következő részben), akiről nem tudjuk, ki és mi válik a farkasvér hatására.

 

 

3 komment

Címkék: film vámpír

*/ /* var pageTracker = _gat._getTracker("UA-6468629-2"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); /* */
süti beállítások módosítása