nyuszisz blogja

Most olvasom

Friss topikok

Archívum

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olvasók:

Honnan?

free counters

Számláló

Indie, Kierkegaard és a hidak felégetése

2009.04.07. 21:16 nyuszisz

Elliot Smith

A blogírás jó alkalom arra, hogy kicsit jobban megismerjem a zenészeket, akiket hallgatok. Ha írok valakiről, legalább rákeresek, mi is történt vele az életében, erre egyébként lusta volnék. Ilyen pl. Elliot Smith, akiről sajnos nem sokat tudtam, azonkívül, hogy milyen albumai vannak, a világ pedig talán arról ismerheti leginkább, hogy a Good Will Hunting zenéjéért oscarra jelölték. De ki gondolná egyébként, hogy Elliot Smith Either/Or albuma Kierkegaard műve után kapta a címét? Pedig talán egész élete utal erre.

Elliot Smith a tragikus sorsú zenészek közé tartozik, életében depresszióval, alkohol- és drogfüggéssel küzdött, és az albumai alapján egy csendes, visszahúzódó embernek gondolom. Előadásmódjáról az írják: suttogó, annyira súlytalan, mint a pókháló. 5 éve öngyilkos lett, a fürdőszobában szíven szúrta magát (ez elég bizarr, állítólag az öngyilkosság máig kérdéses maradt - "Akaszd fel magad, meg fogod bánni; ne akaszd fel magad, azt is meg fogod bánni; akaszd fel magad vagy ne akaszd fel magad, mindkettőt meg fogod bánni; vagy felakasztod magad, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni. Ez, uraim, minden életbölcsesség foglalata" - vajon gondolt erre?).

1969-ben született, Steven Smith néven,  Omaha-ban (Nebraska). Anyja zenetanár, apja egyetemista volt ekkor (később pszichiáter lett), rövidesen elváltak. Anyjával Texasban élt tovább, ennek emlékét a felkarjára tetovált térképen őrizte. Nagy hatással volt rá mostohaapjával, Charlie Welch-sel való kapcsolata, melyet dalaiban is emleget ("Charlie hétről hétre megvert..."). Családja révén kapcsolatba került a keresztény vallással, de követni nem követte, jobban érdekelte a szellemiség saját elméjében alkotott verziója.

Kilenc évesen kezdett zongorázni, első gitárját pedig tíz évesen kapta. 14 éves volt, Néhány évvel később Portlandbe költözött, apjához, és ott élte élete jelentős részét. Ekkor kezdett el gyógyszereken élni, és kipróbálta az alkoholt, de a zenével tovább foglalkozott, használni kezdte az Elliot álnevet (az utca neve volt ez, ahol lakott, de több más álneve is volt).

Az egyetemen filozófiából és politológiából szerzett diplomát.

A dán filozófus művének nyomán készített Either/Or című albumában (melyet a legjobbnak tartanak) énekel gyógyszerfüggéséről, a kétségbeeséséről, meglehetősen sötét hangulatú album ez, abból az időszakból, melyben a művész már visszafordíthatatlanul tragikus útján haladt.

Kedvenceim tőle:

Elliot Smith - Between The Bars

(Az Either/Or albumról)

Elliot Smith - Waltz #2

(Az XO albumról)

komment

Címkék: zene indie portré elliot smith

*/ /* var pageTracker = _gat._getTracker("UA-6468629-2"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); /* */
süti beállítások módosítása