nyuszisz blogja

Most olvasom

Friss topikok

Archívum

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olvasók:

Honnan?

free counters

Számláló

Fringe, a szunnyadó parázs :)

2009.05.11. 21:50 nyuszisz

Fringe - 1. évad -1, semmi spoiler, csak összefoglalás

Még tavaly kaptuk a hírt, hogy J.J. Abrams valami egészen új munkával készül a futó Lost mellett, s ez nem volt más, mint a Fringe, amely - a cím is utal rá - egyenesen a tudományok szegélyére kalauzol minket. Mondanom sem kell, hogy az olyan sorozatrajongók, mint én, mennyire vártuk és sokat reméltünk a dologtól.

Aztán jött a kiszivárgó pilot, majd az ősz és néhány rész, a történet pedig lassan kialakult. Egy ismeretlen terroristaszervezet által fenyegetett világ, különös, és változatosan fantasztikus biológiai fegyvereivel. A technológia hatalmas fejlődésnek indult valahol, valamikor a közelmúltban, de rendkívüli titokban, és olyan elképesztő eredményeket produkálva, melyeket az átlagemberek felfogni se lennének képesek. A mintegy harminc éve szunnyadó titkok most lassan felszínre bukkannak, itt-ott aktiválódik egy fegyver, valaki embereken kísérletezik, valaki állatokon, valaki egy egészen új fajt hoz létre. A titkos szervezettel szemben áll az FBI, és a mi Olivia ügynökünk (Anna Torv), a kezdeti zöldfülűségét lassan kinőve, egyre merészebb dolgokra látjuk vállalkozni. A merészebb tt gyakran józanul azt jelenti eszteleség, ugyanis nem egyszer a tudat mélyére kell hatolnia az igazságért, pár megható és drámai jelenettel ajándékozva meg minket. Segítőtársai az őrült professzor (John Noble) és fia (Joshua Jackson) a sorozat tréfamesterei oldják bennünk a feszültséget, ha van, ha meg nincs, akkor is.

Lehetett volna, mondjuk egy újabb Lost is ebből, a jól ismert képlet adott, a sablonelemek is illeszkednek, mégis hiányzik valami. Az összetartó erő, valami cél, vagy az a nézőknek fokozatosan feltáródó ismeret, ami a Lostban megvan. Inkább a korábbi sorozattípusokhoz nyúl vissza Abrams, egy rész, egy lezárt ügy, melyet össze tudunk ugyan kötni elméletben, de gyakorlatilag nem válik be. Az Aliasban ezt sokkal rafináltabb megoldásban kaptuk, ott valahogy sosem oldódtak meg a kérdések a rész végére, ez rászoktatott minket, hogy a következő epizódot még nagyobb kíváncsisággal várjuk. Itt ilyesmiről szó sincs, legfeljebb furdalhatja egy kicsit az oldalunkat, hogy vajon milyen őrültséget találnak már megint ki a jövő hétre. Csakogy a következő héten már nem érezzük a motívációt. Így aztán nálam is ki-kimaradtak hetek, úgy hogy nem hiányoltam az egészet.

Az évadra tekintve a pilot egészen jól sikeredett, majd gyorsan leült az egész. Néhány rész után támad csak fel a történet, amikor Scott ügynök ismét felbukkant, majd a teleportálás lehetősége (nagyon Aliasra emlékeztető elemekkel), számomra ezek voltak a legszebb epizódok. Majd egy karácsonyi szünet következett és nemrég kaptunk egy erős visszatérést. Sajnos ez csak egy részig tartott, mert három gyenge követte, míg végre eljutottunk az évadzáróig. 

Ja, nem, még lesz egy rész :P

Na, most ott tartunk, hogy a végére persze beletettek mindenféle kérdést meg izgalmat, így naná, hogy várni kell a második évadot. Volt pár poén, ami nagyon tetszett, főleg a Star Trekre való utalás, szerintem egyben bocsánatkérés, vagy ilyesmi, mivel láthatóan a film munkái mellett elhanyagolódott a sorozat. Jövőre talán jobban fog menni ez az egész, az alkotók nem vesztették el a lelkesdésüket, ezt bizonyítja a következő évad terve.

 

4 komment

Címkék: sorozatok abrams fringe

*/ /* var pageTracker = _gat._getTracker("UA-6468629-2"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); /* */
süti beállítások módosítása