nyuszisz blogja

Most olvasom

Friss topikok

Archívum

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Olvasók:

Honnan?

free counters

Számláló

A hálózat végtelen, az ember véges

2008.10.08. 13:05 nyuszisz

Ghost in the Shell - Páncélba zárt szellem

A Páncélba zárt szellem az emberiség jövőjének egy nagyon érdekes elképzelése. Ebben a korban az ember a technikai színvonalban már olyan messzire jutott, hogy saját testi lényegét is helyettesítheti. Műfaja sci-fi, cyberpunk jellegű anime.

A történet a jövőben játszódik, pontosan 2029-ben. Szereplői pedig a kibernetizált, csúcsminőségű gépkeből kreált rendőrkommandó, a Section 9 nevű egység. A főhősnő, Kusanagi Motoko is tagja a csoportnak, teljes teste mesterséges, az agyán kívül, emberi lényegét ez a ghost képviseli, és különbözteti meg a kiborgoktól.
Feltűnik egy bűnöző hacker, a Bábjátékos, akit meg kell találniuk a Section 9-nek, a  hajsza pedig egyre aggasztóbb, a bűnöző ugyanis sosincs jelen sehol. Közben egy gyártósoron, magától lemásolódik egy gép, majd kiderül, hogy a babában egy ghost lakik, pedig ennek a lehetősége teljesen kizárt.  A saját identitásában kételkedő Kusanagi elhatározza, hogy végére jár a rejtélynek, rácsatlakozik a kiborgra, (aki a nem más, mint a Bábjátékos) hogy még képtelenebb dolgok történjenek vele, majd végezetül új identitást nyerjen, egy eddig ismeretlen "létezésben".

A rövid leírásomból is kitűnik ez az anime, az emberiség lényegének kérdéseit boncolgatja, olyan mélységekig, mitől ember az ember, mi a lét, a személyiség, a lélek, mik az emlékképek, mi a tudat. Érdemes-e, hogyan kell élni az életet az elidegenült Földön. "Az ember teste és lelke számtalan tényezőből áll össze, ahogy engem is számtalan alkatrészből raktak össze önálló személyiséggel rendelkező lénnyé. Egyrészt az arcom és a hangom különböztet meg másoktól, másrészt a gondolataim és az emlékeim, de még az is, hogy mit szánt nekem a sors. De mind ez nem lehet teljes az engem ért hatások felfogása és feldolgozása nélkül. Ebből az elegyből születek meg én és leszek egyedülálló az univerzumban. Még is úgy érzem, hogy csak bizonyos határokon belül terjeszkedhetem..." /Kusanagi/  A téma középpontjában természetesen az ember-gép viszonya áll.

A rajzfilm különleges képi világgal rendelkezik. Olyan -  a Szárnyas fejvadászhoz, a Mátrixéhoz hasonló - zöldes fényű, koszos, nagyvárosias atmoszférája van. A Mátrixot mindenképpen az animáció utódjának tekinthetünk. Már csak ezért is úgy érzem, meglehetősen későn néztem meg. Így a Mátrix után, természetesen már másmilyen hatással van, de 17 éve egy sor alkotást indított útjára.

12 komment

Címkék: anime

*/ /* var pageTracker = _gat._getTracker("UA-6468629-2"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); /* */
süti beállítások módosítása