nyuszisz blogja

Most olvasom

Friss topikok

Archívum

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olvasók:

Honnan?

free counters

Számláló

A tökéletes trükk

2009.12.28. 19:30 nyuszisz

The Prestige

A tökéletes trükk olyan film, melyet azt hiszem jobb társaságban nézni, de csak azért, hogy utána nagy beszélgetések születhessenek a történet különböző értelmezéseiről. Engem elsősorban ezért is ragadott meg a film, mert szinte mindig lehet találni benne valami apróságot, ami másnak egészen mást jelentett, mint nekem. Nem kell elfelejteni azt sem, hogy Christopher Nolan alkotása ez, akárcsak a Memento, ami szintén nem volt egy hagyományos mozi. Csak azért említem ezt, mert az az érzésem a rendezővel kapcsolatban, hogy szeret játszani a nézőivel. Ráadásul, mi magyarok még puszban kaptuk ezt A tökéletes trükk címfordítást,  ám hogy ez segítség, vagy nem, mindenki döntse el saját maga.

A rendkívül csavaros történet két bűvészről szól, Londonban a századforduló idején. Angier (Hugh Jackman) és Borden (Christian Bale) együtt dolgoznak, mígnem egy szerencsétlen baleset köveztében az előbbi felesége meghal egy műsorszám kellős közepén. Angier Bordent okolja a tragédiáért, bosszút forral, melynek következtében vetélytársakká válnak. Megszállott vetélkedésbe kezdenek, hogy létrehozzák a legtökéletesebb színpadi trükköt. Egy napon Borden bemutatja élete fő művét: a teleportálást. Erre Angier társával Cutterrel (Michael Caine) ennek őrült módon való utánzásába, majd a tökéletesítésbe fekteti energiáját.  A szálak Nikola Teslához (David Bowie) vezetik, talán ő képes megalkotni a gépezetet, mely felülmúl minden elképzelést.

A több mint két órás játékidő egyáltalán nem vontatott, sőt akár többször is nézhető alkotásról van szó. Nagyszerű színészi alakításokat láthatunk, kisebb és nagyobb szerepekben egyaránt.

A jellemekről is érdemes pár szóban említést tenni. A két fő karakter egyike sem tökéletes, de mindkettő szerethető valamiért. Nagyjából egyensúlyban lennének, de ez bármelyik oldalba billenhet akár, attól függően, melyik  színész rajongótáborába tartozunk. Ha mindkettőt szeretjük, még jobb, ha egyiket sem, akkor sem ér veszteség.

Miért gondolkodtat el? Talán, mert az emberi természet sötét oldaláról szól? Hogy bármit képesek vagyunk feláldozni egy bizonyos célért, amit kitűztünk magunk elé? Talán bizonyos célok eléréséhez megszállottság szükséges, egyeseknek meg ugyanahhoz alázat és áldozathozatal, másoknak viszont sehogyan sem sikerülhet, bárhogy is hajtson érte. Minden egyes alkalommal valami más fog meg benne.

 

5 komment

Címkék: film dráma

*/ /* var pageTracker = _gat._getTracker("UA-6468629-2"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); /* */
süti beállítások módosítása