nyuszisz blogja

Most olvasom

Friss topikok

Archívum

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Olvasók:

Honnan?

free counters

Számláló

Fuss, Nyúl!

2009.08.15. 12:13 nyuszisz

John Updike - Nyúlcipő

 

John Updike öt regényből álló a sorozatáról nagy valószínűséggel már mindenki hallott, melyet Nyúl-sorozatnak neveznek (Nyúlcipő, Nyúlketrec, Nyúlháj, Nyúlszív, Nyúlfark), s két kötete Pulitzer-díjat kapott. Állítólag a legnépszerűbb művei közé tartozik, de én egyébként is azonnal rokonszenvet éreztem a nyúl-címek miatt, (a magyar címek nagyon tetszenek) és már régóta szerettem volna belekezdeni az olvasásába. Sajnos az első kötetet nem volt túl könnyű beszerezni, mert a boltok már kifogytak a készletekből.

A Nyúlcipő főhőse a huszonhat éves Harry Angstrom, aki diákkorában jó kosaras volt, és Nyúlnak hívják, mert magas, langaléta termetű és a felső ajka kissé felhúzódó, makacsságot tükröz, mint a nyúlé. Feleségével és kisfiával él. Nagyon fiatalon, 21 évesen házasodott és mintha máris megöregedett volna, olyan távolinak tűnik a fiatalsága, egyre boldogtalanabb. Felesége naphosszat csak tévét néz és alkoholista, bár ez ebben az időszakban (ötvenes évek Amerikája) nem volt kirívó.  Nyúl nem bírja tovább ezt az  elrontott életet élni, és egy napon futásnak ered, el mindentől, a felesége és a családja elől.

A menekülés beláthatatlan tragédiához vezet, de addig is főleg lelki síkon játszódik a történet. Nyúl és környezete feszült ellentétben áll egymással, bár a férfi egyszerűen természetesnek érzi, hogy el kell hagynia rosszat, de senki más nem osztozik a nézetével. Mindenki  igyekszik visszaterelni a feleségéhez, még a város tiszteletese is. Sajnos a sors sem akar Nyúl oldalára állni, rá kell jönnünk, hogy a világot a véletlenek uralják, vagy maga a társadalom ereje, ami ellen tehetetlenek vagyunk. A boldogság rövid ideig tart, gyerekkorban, amikor azt hisszük bármi megtörténhet, amikor a tehetségeseknek lehet egy kis sikerélményük, és aztán a szerelemben, de az is hamarosan elmúlik, az élet meg csak robog a maga útján, kormányozhatatlanul.

A történet igaz a mai - 50 évvel fiatalabb-  világra is, bár talán már nem botránkozunk meg egy váláson, igazából a lényeg az, hogy előre megírt forgatókönyvek szerint élünk mi is, ha kilógunk a sorból szépen visszatologatnak a többiek. A másik dolog, ami miatt szimpatizálok Nyúllal, mert annyira bizonytalan, és a kötet vége felé egyre döntésképtelenebb. Szerettem volna határozottabbnak látni, igazából azt kívántam, hogy végleg hagyja el az alkoholista Janice-t, de megértem a gyengeségét, mert olyan erőkkel találta szembe magát, amelyekkel szemben tehetetlenek vagyunk.

komment

Címkék: könyv john updike

*/ /* var pageTracker = _gat._getTracker("UA-6468629-2"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); /* */
süti beállítások módosítása